Antwerpen

Waarom Antwerpen interessant blijft voor vastgoedbeleggingen en de impact van de corona-crisis op transacties en prijzen.

Waarom Antwerpen?

Uit een analyse van de Federatie van het Notariaat blijkt dat Antwerpen nog steeds, voor appartementen én huizen, gemiddeld goedkoper is dan de andere provinciehoofdsteden in Vlaanderen.

De betaalbaarheid van de regio wordt ook weerspiegeld in de statistieken. Zo is bijna een derde van de mensen die vorig jaar een woning in Antwerpen gekocht hebben niet ouder dan dertig jaar.

Het klopt dat de corona crisis een sterke impact heeft gehad op het aantal vastgoedtransacties in ons land. Het aantal transacties in april 2020 daalden met -23,8% in vergelijking met april 2019. Deze daling duurde echter niet lang. In Juni 2020 steeg het aantal transacties met +8,4% in vergelijking met juni 2019.

Deze daling in transacties had, tot de verbazing van vele analisten, geen negatieve invloed op de vastgoedprijzen. Een mogelijke verklaring ligt hiervoor bij vastgoedbeleggers die steeds actiever investeren in tijden van lage concurrentie van eindgebruikers.

Record: zomer 2020

Sebastiaan Steveniers, De Standaard, 16 september 2020:

Recordaantal vastgoedtransacties in de zomer

Nooit eerder werden in juli en augustus meer huizen en appartmenten gekocht en verkocht dan dit jaar, blijkt uit de cijfer van Notaris.be. In augustus noteerden de notarissen in ons land ruim 13 procent meer transacties dan tijdens dezelfde maand vorig jaar.

'We zien twee grote verklaringen', zegt Bart van Opstal van de Federatie van het Notariaat. 'Allereerst is dit een inhaalbeweging, na de forse terugval in maart, april en mei. Wie toen een woning wilde kopen, moest dat uitstellen. Maar dat volstaat niet als verklaring voor waarom we nu, toch al even later, records breken. Kopers zijn ook actiever geworden: zowel zij die een woning zoeken voor zichzelf, als de private beleggers. De historische lage rentevoet, die door de coronacrisis volgens velen nu echt de bodem heeft bereikt, zit daar voor veel tussen.'